smalle_banner_3.jpg

Ciska (20) uit Epe zag het al helemaal voor zich: een zomer werken als receptioniste op een Franse camping. Ze solliciteerde via France-Personnel, werd aangenomen, reisde af naar Frankrijk en beleefde de zomer van haar leven!  

Ik had al een tijdje de ambitie om voor een langere tijd naar Frankrijk te vertrekken. Afgelopen zomer was het dan eindelijk zover, ik pakte m’n koffer en vertrok naar de Ardèche om op een camping te gaan werken. Ik had één jaar Franse taal & cultuur op de Universiteit van Utrecht achter de rug en voelde me dus voorbereid genoeg om dit avontuur aan te gaan. Het leek me erg nuttig en leerzaam om de Franse gewoontes in het land zelf te beleven. Bovendien is het alledaags taalgebruik natuurlijk anders dan wat ik op de universiteit aangeleerd krijg. Kortom, er waren genoeg redenen voor mij om bij France Personnel te gaan solliciteren.

Wat betreft de voorkeur voor een bepaald soort camping had ik eigenlijk vrij weinig criteria. Zolang er maar de mogelijkheid voor mij was om Frans te spreken en het zonnetje scheen was ik al vrij snel tevreden. Binnen enkele weken was er dan ook al een match met Mondial Camping. Na een kort skype-gesprek met de eigenaren was ik enthousiast geworden om voor hen te gaan werken.

"Kortom, er waren genoeg redenen voor mij om bij France Personnel te gaan solliciteren!"

 

Eind juni vertrok ik samen met een vriend van de eigenaren vanuit België naar La Douce France. Ik vond het erg spannend en had eigenlijk nog niet echt een idee wat me te wachten stond. Ik werd verwelkomt door mijn toekomstige baas en bazin met een verse pizza en, à la française, drie zoenen op de wang. De eerste indruk die ik kreeg van de camping was positief. Iedereen was vriendelijk, behulpzaam en ik kreeg veel complimentjes over mijn beheersing van de Franse taal. De eerste paar dagen kreeg ik de tijd om me te installeren, daarna zou het echte werk beginnen. Gelukkig arriveerden de andere seizoenswerkers een week later. Ik voelde me namelijk toch een beetje een ‘indringer’. Het werk als receptioniste beviel me erg goed, elke dag waren er weer nieuwe probleempjes om op te lossen. Het switchen tussen verschillende talen ging me ook steeds beter af. Daarnaast was de sfeer het grootste deel van de tijd ontspannen, omdat de gasten natuurlijk op vakantie waren.

Mijn collega’s maakten deze zomer een echte onvergetelijke ervaring. Zodra we vrije tijd hadden gingen we er samen op uit. Het was erg leuk om te zien dat, ondanks de cultuurverschillen, iedereen goed met elkaar kon schieten. De Ardèche is een mooie omgeving, ideaal om te kanoën of te mountainbiken. Het is echter wel belangrijk om te realiseren dat je niet op vakantie bent, maar er wel van je verwacht wordt dat je hard werkt. De Fransen kunnen namelijk aardig doorpakken, met name in het hoogseizoen draait alles om de gasten. Af en toe moet je dus nu eenmaal op drukke momenten even doorpakken en oplossingsgericht denken. Al met al was het voor mij een hele leuke en leerzame ervaring. Mijn talenkennis is erop vooruitgegaan en daarnaast heb ik er goede vrienden aan overgehouden.

Ciska

Deel deze pagina